Schrijnwerkers en kastenstudio's voeren online de regie over de VDM-productie

VDM Design is een Belgische leverancier van keukens, wandkasten en badkamermeubilair voor schrijnwerkerbedrijven en keukenstudio's. De producten worden in geheel België geleverd maar ook naar Nederland geëxporteerd.

Uitdaging

VDM Design heeft te maken een grote groep klanten die zeer divers is. Het gaat onder meer om schrijnwerkerbedrijven die voor eindklanten werken. Deze schrijnwerkers hebben zeer speciale wensen ten aanzien van constructies en functionaliteit. Aan de andere kant zijn er ook keukenstudio's die vooral zijn geïnteresseerd in vormgeving.

VDM beschikt over catalogi voor de 3 belangrijkste productlijnen keukens, badkamers en woonmeubels. De bestellingen worden vooral geplaatst met behulp van een bestelformulier waarop de catalogusartikelen kunnen worden vermeld. Dit bestelformulier wordt gefaxt. In toenemende mate heeft VDM te maken met bestellingen van variabele catalogusartikelen. Dat wil zeggen dat de klanten niet meer het standaardartikel willen maar een aangepast (bijvoorbeeld in maatvoering, kleurstelling, deur en ladefront-keuze) artikel. Dit leidt tot een aanzienlijke verzwaring van het proces van prijsstelling, orderverwerking en productie.

Oplossing

VDM heeft gekozen voor een Ivenza Enterprise Edition in combinatie met Navision (Microsoft Dynamics NAV™), een volwassen ERP-systeem uit de stal van Microsoft. De oplossing bestaat uit een volledig via internet functionerend ontwerp- en bestelsysteem. Door een sterke koppeling met Navision, kunnen klantgegevens maar ook kortingen en staffels direct in het offertesysteem van Ivenza worden overgenomen.

VDM beschikt over een zeer geavanceerde productiestraat met geautomatiseerde materiaal-flow systemen, kantbandsystemen met statische en door barcode geactiveerde dynamische kantenkeuze en CNC-gestuurde bovenfrees en deuvelboorautomaat. Die productiestraat, met de inviduele CNC-machines, wordt aangestuurd met Ivenza. Daarmee is een volledig op seriegrootte 1 gebaseerde productieomgeving gemaakt die gestuurd en gecontroleerd wordt door Ivenza.

  • VDM klanten kunnen via internet vrij ontwerpen of via een digitaal bestelformulier (aangepaste) catalogusartikelen bestellen.
  • Klantspecifieke condities (afkomstig uit Navision) worden tijdens het offerte- en orderproces in Ivenza weergegeven.
  • De foutloze produceerbaarheid van elk product wordt automatisch tijdens het ontwerp- of bestelproces al vastgesteld.
  • VDM Design heeft haar Ivenza variant de naam VDM Designer gegeven.