Hoe gaat u terugkijken op 2016?

Over een jaar kijken we terug op 2016. Trends en getallen van 2015 kunnen helpen om in het komende jaar aan de juiste knoppen te draaien. 2015 is voor velen in de meubelindustrie het jaar waarin enkele seinen op groen zijn gaan staan. Dat is hard nodig om weer nieuwe perspectieven te ontwikkelen. Een paar highlights hebben we voor u op een rij gezet.

Man of vrouw: wie monteert het snelst een kast?

Zijn vrouwen of mannen sneller bij het in elkaar zetten van een kast? Dat was de vraag die enkele Noorse psychologen bezig hield. 40 mannen en 40 vrouwen hebben de test ondergaan. De helft van de mannen en vrouwen hadden de beschikking over een volledige handleiding. De andere helft juist niet. De laatste groep moest het doen met enkel een schema van het eindproduct. Eigenlijk werd dus het belang van een handleiding getest.

Resultaten

De mannen met handleiding zetten 'm gemiddeld in 22,48 minuten in elkaar. De vrouwen doen er ruim 1 minuut langer over. Met alleen een bouwschema waren de mannen na 24,80 minuten al klaar. De vrouwen deden er dan beduidend langer over namelijk 28,44 minuten.

 

Opleving huizenmarkt

De meubelsector is voor een deel afhankelijk van verhuisbewegingen. In Nederland zien we eindelijk weer beweging. Er worden meer huizen verkocht en dat heeft positieve gevolgen voor de meubelindustrie en de DHZ-markt. De DHZ-markt krijgt daarbij wel te maken met nieuwe trends. Do It Yourself wordt, met de veranderende klantwensen, in toenemende mate Do It Together of Do It For Me.

 

De Millenials komen er aan!

De millenials (of ook Generatie Y) staan in de startblokken om consumenten te worden voor big ticket items. Deze groep is geboren tussen 1980-2000. Ze krijgen voor het eerst goeie banen en gaan uitzien naar woonruimte die bij dat soort banen hoort.

Afwijkend gedrag

Millenials vertonen behoorlijk afwijkend gedrag ten opzichte van andere groepen consumenten op het gebied van technologie en social media. Recente cijfers uit de US geven dit beeld van Millenials:

 • 90% doen online hun onderzoek
 • 67% ontvangen hun nieuws online
 • 64% verzenden IM (WhatsApp, Messenger, Hangout)
 • 60% verzenden en ontvangen SMS-jes
 • 56% download muziek
 • 52% lezen blogs
 • 43% spelen online games

Of die Millenials reikhalzend uitkijken naar de huis-aan-huis krant of die dure brochure, is maar helemaal de vraag. In ieder geval betekent het voor online scenario's extra kansen maar ook valkuilen.

Showrooming is zo'n fenomeen. Wel kijken in de fysieke winkel maar op internet kopen. Maar ook geweldige mogelijkheden om uw propositie via social media te delen bijvoorbeeld via Augemented Reality. We hebben hier een voorbeeld van een Ivenza schuifdeuropstelling in Augmented Reality.

Download daarvoor de gratis 'Augment' app op uw Android Smartphone/Tablet of Apple iPhone/iPad en scan via de Augment app de QR-code. Happy Augmenting!

 

Goed bezig geweest

De Ivenzaproducenten hebben in 2015 flink de mouwen opgestroopt. Dit zijn de belangrijkste getallen gemeten vanaf 1 januari tot 10 december (en we weten dat de laatste maand een inhaalmaand is...)

 • Bijna 6 kilometer: dat is de hoogte wanneer alle geproduceerde panelen op elkaar worden gestapeld
 • Ruim 3 miljoen: zoveel gaatjes zijn er geboord en gefreesd
 • van Eibergen naar Amsterdam: de afstand die je aflegt als alle zaag- en freesmeters worden opgeteld

Trends 2015 in NL

De afgelopen 7 jaren heeft de woonmeubelindustrie een omzetdaling en een omzetverlies van ruim 30% te zien gegeven. Gelukkig laat 2015 een kentering zien.

11% is de stijging van de productie in de meubelindustrie.
De Rabobank verwacht voor 2016 ook een -iets minder grote- plus van 6%.

LIGNA 2015 Hannover

De grootste houtverwerkingsbeurs ter wereld is de LIGNA. Eens in de 2 jaar een enorme gebeurtenis. Op uitnodiging van de Deutsche Messe stond Numdata met partners dit jaar op de gemeenschappelijke thema-stand RFID-Factory. Ook tijdens de LIGNA was de weg naar boven weer te zien.

 • Ruim 93.000 bezoekers
 • 57% daarvan afkomstig uit de EU (zonder Duitsland)
 • 50% van de bezoekers afkomstig uit de meubelindustrie en industriële oppervlaktetechnologie

De getallen geven duidelijk aan dat de producenten weer met strategie en met investeringen bezig zijn.

Online meubelen verkopen

Onder auspiciën van het Verband Holz und Kunststoffe hebben wij in 2015 een presentatie gehouden op het seminar "Entdeckungsreise ins Online-Geschäft: Strategiebausteine und praktische Lösungen für Möbelhersteller".

Om de marges op peil te houden lonkt het online-kanaal, maar dan jaag je wel de dealers direct weg. Welke stappen zou je daarin kunnen nemen.

Een keur aan Duitse meubelproducenten kregen in een middag en een avond de do's en dont's voorgescholteld op het gebied van online verkoop.

Belangrijkste conclusies:

 • Er bestaat steeds meer druk om als producent zelf die toegang tot de consument te vinden
 • Stappen zetten op het online-vlak, hoe klein ook, is het belangrijkste en maak constant stapjes.
 • Consumenten gaan steeds meer beslissen op basis van online informatie en de meest uitgebreide informatie bevindt zich bij producenten.

Fijne feestdagen

We wensen u alvast fijne feestdagen en een goed begin voor 2016.